Närmsta lediga tid

Hälsporre behandling i Stockholm

Har du ont i foten eller i hälen kan du ha drabbats av hälsporre.  Det får man oftast vid överbelastning när man tränar eller belastar foten mer än vanligt.
Optimal Rehab erbjuder hälsporre behandling i Stockholm vilket innefattar både naprapati och hälkoppsinlägg till dina skor.

Vad är hälsporre?

Hälsporre, även känd som plantar fasciit, är en vanlig fotåkomma som orsakar smärta i hälen. Det är inte en bokstavlig sporre, utan en benutväxt som bildas på undersidan av hälbenet där plantarfascian (en bred & tjock sena som sträcker sig från hälen till tårna) fäster vid hälbenet. Man kan få ont i senfästet under hälen om man överbelastar den när man går eller springer. Benutväxten ser ut som en sporre på röntgen och kallas därför för en hälsporre.

 

Varför får man hälsporre?

Hälsporre uppstår vanligtvis på grund av överbelastning och överdriven stress på plantarfascian. Det finns flera orsaker som kan öka risken för att utveckla hälsporre:

 • Att delta i aktiviteter som innebär upprepade belastningar på fötterna, såsom långdistanslöpning, hoppning eller intensiva idrottssporter, kan öka risken för hälsporre.
 • Vissa faktorer, som överpronation (när foten rullar för mycket inåt), höga eller låga fotvalv och ojämn gångstil, kan leda till ökad belastning på plantarfascian och öka risken för hälsporre.
 • Användning av skor som inte ger tillräckligt med stöd eller har dålig dämpning kan öka belastningen på hälen och bidra till utvecklingen av hälsporre.
 • Övervikt och fetma kan öka trycket på fötterna och plantarfascian, vilket ökar risken för att utveckla hälsporre.
 • Åldern kan vara en riskfaktor då plantarfascian förlorar elasticitet med tiden, vilket gör den mer mottaglig för skador och inflammation.
 • Vissa medicinska tillstånd, såsom reumatoid artrit, akillessenesjukdomar och diabetes, kan öka risken för att utveckla hälsporre.

Det är viktigt att notera att hälsporre kan vara resultatet av en kombination av dessa faktorer, och den exakta orsaken kan variera från person till person. Om du upplever smärta i hälen är det bäst att söka medicinsk rådgivning för en korrekt diagnos och lämplig behandling.

 

Symtom på hälsporre

Symptomen på hälsporre inkluderar smärta och ömhet i hälen, särskilt vid de första stegen på morgonen eller efter längre perioder av vila. Smärtan kan vara skarp och intensiv och kan även förekomma vid aktivitet eller efter långvarig gång eller stående. Det är vanligt att smärtan minskar något efter uppvärmning av foten.

Det är viktigt att notera att symtomen kan variera i intensitet och varaktighet. Vissa personer kan uppleva milda och intermittent smärtor, medan andra kan uppleva konstant och svår smärta. Kontakta Optimal Rehab i Stockholm för rådgivning om du upplever smärta i hälen för att få en korrekt diagnos och lämplig behandling.

 

Hälsporre behandling

HÄLSPORRE BEHANDLING I STOCKHOLM

Behandlingen av hälsporre fokuserar på att lindra smärta, minska inflammation och främja läkning.

Optimal Rehab erbjuder effektiv hälsporre behandling i Stockholm som både innebär naprapatbehandling och ortopediska skoinlägg.

Vanlig behandling kan inkludera:

 • Vila och undvikande av aktiviteter som orsakar smärta.
 • Användning av ortopediska sulor eller hälkoppsinlägg för att ge stöd och lindra trycket på hälen.
 • Stretch- och stärkande övningar för fot- och vadmusklerna.
 • Applicering av kyla och värme för att minska smärta och inflammation.
 • Användning av antiinflammatoriska läkemedel vid behov.
 • I vissa fall kan läkare rekommendera andra läkemedel eller medicinska ingrepp om smärtan är svår och inte lindras med vanlig hälsporre behandling.

Det är viktigt att söka medicinsk rådgivning för att få en korrekt diagnos och lämplig behandling för hälsporre eller annan smärta i hälen.. Kontakta Optimal Rehabs Naprapat i Stockholm så vi kan  göra en noggrann bedömning baserat på just dina symtom och besvär.

Läs mer om Hälsporre på 1177 hemsida.