Närmsta lediga tid

Ryggskott eller ont i ryggen

Har du ont i ryggen?

De flesta av oss har någon gång haft ont i ryggen och de som haft ryggskott vet hur jobbigt det kan vara. Det finns många olika orsaker till varför man kan ha ont i ryggen. Ryggont är väldigt vanligt och kan påverka människor av alla åldrar och livsstilar. Några vanliga orsaker till ryggont kan vara överansträngning, sträckning, nerver i kläm, diskproblem, övervikt och dålig hållning. Om man har allvarlig eller långvarig ryggsmärta så bör man söka professionell hjälp för en korrekt diagnos och behandlingsplan. Optimal rehabs naprapater erbjuder effektiv behandling av ryggont och ryggskott på vår klinik i Stockholm (Södermalm). Vi har många års erfarenheter av att behandla besvär och smärta i ryggen, både kronisk värk och akuta besvär. Våra behandlingar innefattar bland annat manipulation och mobilisering, stretching och massage som kan lindra och rehabilitera flera typer av besvär i rygg, nacke, leder och muskler.

Ryggskott Naprapat Undersökning

Vad är ryggskott?

Ryggskott, även känt som akut lumbago, är en plötslig och intensiv smärta i ryggen som kan vara mycket smärtsam och begränsande. Det är en vanlig form av ryggsmärta som oftast uppstår plötsligt och kan göra det svårt att röra sig eller utföra vardagliga aktiviteter. Ryggskott påverkar vanligtvis området kring nedre delen av ryggen, även kallat ländryggen. Orsaken till ryggskott kan vara en snabb och ovanligt kraftig rörelse, tungt lyftande, eller till och med en enkel rörelse som böjning eller vridning av kroppen på ett sätt som musklerna och ligamenten inte är vana vid. Denna snabba belastning kan orsaka små tårar i muskelfibrerna eller översträckning av ligamenten, vilket i sin tur leder till smärta och spänning.

Symptom

Symptom på ryggskott kan vara:

  • Plötslig och skarp smärta, ofta lokaliserad i nedre delen av ryggen.
  • Muskelstelhet, det kan vara svårt att röra sig eller böja sig utan smärta.
  • Spasm – musklerna runt det drabbade området kan spänna sig och orsaka obehag.
 
 

Vad skall man göra om man får ryggskott?

Om smärtan är allvarlig eller om du är osäker på vad du ska göra, bör du alltid söka professionell medicinsk rådgivning. Kontakta Optimal Rehab i Stockholm så kan vi hjälpa dig.

Tips på egenvård:

Om du skulle få ryggskott så är det viktigt att du tar hand om dig och försöker lindra smärtan och främja läkning. Vila och undvik överdriven aktivitet så att dina muskler får tid att återhämta sig. Under de första 48 timmarna kan du applicera kyla på det drabbade området för att minska inflammationen och lindra smärtan. Använd en kylpåse, istäcke eller en handduk fuktad med kallt vatten och placera den på ryggen i 15-20 minuter åt gången. Du kan använda receptfria smärtstillande medel som ibuprofen, naproxen eller paracetamol för att lindra smärtan. Efter de första 48 timmarna, när inflammationen har minskat, kan du övergå till att använda värme för att hjälpa musklerna att slappna av och minska spänningen. Använd en varmvattenflaska, varm handduk eller värmekudde. Försök att försiktigt röra på dig och undvik plötsliga, kraftiga rörelser som kan förvärra smärtan. Gör mjuka och långsamma rörelser för att hålla ryggmusklerna i rörelse och minska stelhet. När du känner att det är möjligt, kan du försiktigt utföra några enkla stretchövningar för att mjuka upp musklerna och förbättra rörligheten.

Behandling av ryggskott hos naprapat eller kiropraktor

En naprapat är en professionell terapeut som specialiserar sig på muskuloskeletala problem och smärttillstånd, inklusive ryggskott. När du söker hjälp hos oss för att behandla ryggskott i Stockholm kan följande metoder och tekniker vara involverade i behandlingsplanen:

  • Utredning och bedömning: Vi kommer att börja med att genomföra en noggrann undersökning för att bedöma dina ryggbesvär. Detta kan inkludera att fråga om dina symptom, medicinsk historia och eventuell tidigare skada eller sjukdom.

  • Manuell terapi: Naprapater använder sig ofta av manuell terapi, såsom manipulation och mobilisering av ryggraden och leder för att återställa normal rörlighet och lindra smärta. Denna behandling syftar till att minska muskelspänningar och öka cirkulationen i området.

  • Massage och muskelterapi: Genom att använda olika massagetekniker och muskelterapi kan vi  lindra muskelspänningar och öka blodflödet till det drabbade området. Detta kan bidra till att mjuka upp musklerna och minska smärta.

  • Stretching och övningar: Vi lär dig specifika stretchövningar och styrketräning som är anpassade till ditt tillstånd. Dessa övningar kan hjälpa till att förbättra muskelstyrka, flexibilitet och kroppshållning, vilket i sin tur kan minska risken för framtida ryggskott.

  • Ergonomisk rådgivning: Du får tips och råd för att förättra din arbets- och vardagsmiljö för att undvika att belasta ryggen på fel sätt. Detta kan inkludera justeringar av sittställning, arbetsstation och sovposition.

  • Smärtlindring: Beroende på din smärtnivå och behov kan vi använda olika metoder för att lindra smärtan, inklusive kyla, värme och elektroterapi.

  • Utbildning och förebyggande rådgivning: En viktig del av behandlingen är att förstå hur du kan undvika att återupprepa ryggskott och att upprätthålla en hälsosam rygg. Vi ger dig tips om hur du ska hantera vardagliga aktiviteter på ett sätt som minskar risken för skada.

Kontakta Naprapat i Stockholm

Kontakta naprapat i Stockholm som kan hjälpa dig med dina ryggbesvärr.

Vår klinik finns på Södermalm i Stockholm.

Lundagatan 57, Södermalm
Telefon: 08-502 503 68