Närmsta lediga tid

Severs skada

Severs skada är en överbelastningsskada i hälbenets tillzäxtzon som drabbar barn i åldrarna 8-14. Det är främst idrottande barn som drabbas och framförallt idrotter där det blir mycket stötar och hopp som t.ex. fotboll, innebandy och handboll. Även barn som inte håller på med någon idrott kan drabbas även om det är mer sällsynt. Många barn väljer tyvärr att sluta med idrotten istället för att söka hjälp. Optimal Rehab i Stockholm kan hjälpa barn som har ont i hälen och lider av severs skada.

 

 

Hur vet man om man har Severs skada?

Vid en severs skada sitter oftast smärtan runt hälbenet på sidorna och baktill, det kan även göra ont precis under hälen. Det gör ont att gå på hälarna, att springa gör ont men att gå är lite bättre. Det gör inte ont i vila eller under natten utan smärtar endast om man belastar hälen eller klämmer med fingrarna runt den. Att gå på tå brukar oftast vara smärtfritt.

 

 

Hur behandlar man Severs skada?

Själva skadan i sig går inte att behandla men försvinner helt och hållet när hälen slutar att växa som brukar vara vid 13-15 års ålder. Det enda man kan göra för att lindra/behandla en severs skada är att tejpa hälen alternativt att gjuta hälkoppsinlägg hos oss. När man gör dessa inlägg får man en ordentlig avlastning och löpning blir helt plötsligt möjlig igen. Hälkopparna kan flyttas runt mellan skorna och får plats i de allra flesta skotyper. På vår klinik på Södermalm i Stockholm kan du gjuta dessa hälkoppsinlägg och få en ordentlig smärtreduktion. Ett par inlägg kostar 1495 kr och tar ca 30-45 minuter att göra.

 

Mer information

Severs skada eller calcaneal apophysitis, är en överbelastningsskada som barn och ungdomar kan lida av. Skadan uppstår i hälen där hälsenan fäster vid calcaneusbenet (hälbenet). När barnet håller på att växa så kan det finnas en obalans mellan benets tillväxt och musklernas sträckning, vilket osakar smärta och inflammation. Det är en vanlig orsak till att barn har ont i hälen, särskilt de som sysslar med idrotter som innebär hopp, löpning eller snabba vändningar.

 

 

Symtom:

  • Ont i hälen, särskilt vid aktivitet som löpning eller hoppning.
  • Det kan göra mer ont efter fysisk aktivitet.
  • Svullnad och ömhet kring hälen.
  • Ibland kan hälens tillväxtplatta kännas öm vid beröring.
 

Behandling:

  • Vila från de aktiviteter som orsakar smärtan.
  • Applicera is på det ömma området för att minska inflammationen.
  • Stretching- och styrketräningsövningar för benmusklerna och hälsenan kan hjälpa lindra besvären.
  • Använda skor med bra dämpning och stöd för att minska belastningen på hälen.
  • Använd hälkoppsinlägg eller ortopediska skoinlägg för att avlasta hälen.
 

Kontakta Optinmal Rehab i Stockholm om du misstänker att du eller någon annan har Severs skada eller om smärtan i hälen inte förbättras med vila och enkla åtgärder. Då kan vi undersöka om det är en servers skada och ge råd om lämplig behandling och tillverka hälkoppar.