Närmsta lediga tid

Severs skada

Severs skada är en överbelastningsskada i hälbenets tillzäxtzon som drabbar barn i åldrarna 8-14. Det är främst idrottande barn som drabbas och framförallt idrotter där det blir mycket stötar och hopp som t.ex. fotboll, innebandy och handboll. Även barn som inte håller på med någon idrott kan drabbas även om det är mer sällsynt. Många barn väljer tyvärr att sluta med idrotten istället för att söka hjälp.

Hur vet man om man har Severs skada?
Smärtar sitter oftast runt hälbenet på sidorna och baktill, det kan även göra ont precis under hälen. Det gör ont att gå på hälarna, att springa gör ont men att gå är lite bättre. Det gör inte ont i vila eller under natten utan smärtar endast om man belastar hälen eller klämmer med fingrarna runt den. Att gå på tå brukar oftast vara smärtfritt.

Hur behandlar man Severs skada?
Själva skadan i sig går inte att behandla men försvinner helt och hållet när hälen slutar att växa som brukar vara vid 13-15 års ålder. Det enda man kan göra för att lindra/behandla skadan är att tejpa hälen alternativt att gjuta hälkoppsinlägg hos oss. När man gör dessa inlägg får man en ordentlig avlastning och löpning blir helt plötsligt möjlig igen. Hälkopparna kan flyttas runt mellan skorna och får plats i de allra flesta skotyper.

På vår klinik på Södermalm i Stockholm kan du gjuta dessa hälkoppsinlägg och få en ordentlig smärtreduktion. Ett par inlägg kostar 1495 kr och tar ca 30-45 minuter att göra.